Over Badminton
Wat is badminton
Wat is badminton
Sport voor jong en oud. Het is een ideale sport: zowel de recreant als de gevorderde sporter kan zich volledig in deze sport uitleven. De basistechniek is vlot aan te leren, dus jong en oud is in staat om op korte termijn een aantrekkelijke wedstrijd te spelen. Het is een sport die gemengd beoefend kan worden. In feite kan ieder, na aanschaf van een badmintonracket, met deze flitsende, mooie sport van start gaan.
Snelste zaalsport
Badminton wordt meestal in een sporthal beoefend, hoewel het met windstil weer ook 's zomers uitstekend buiten gespeeld kan worden. Met de vederlichte shuttle en het racket kan het hele speelveld met soepele polsbewegingen bestreken worden. Badminton is de snelste zaalsport en is naast boksen de meest explosieve sport. Het heeft de snelheid van squash en de schoonheid van tennis. De speler is voortdurend in beweging: starten, lopen, afremmen, draaien, wenden en keren, terwijl tegelijkertijd slagbewegingen uitgevoerd worden. Zowel de tegenstander als de shuttle mogen geen moment uit het oog worden verloren. Snelheid, behendigheid en uithoudingsvermogen zijn bij deze sport gewenst. Shuttles kunnen tijdens het spel met een snelheid van wel 200 km per uur heen en weer worden geslagen.
Oorsprong
De naam van de sport is ontstaan in Engeland. In 1873 introduceerden Engelse officieren het spel op het landgoed Badminton in Gloucestershire, waarmee ze in India kennis hadden gemaakt. Maar de oorsprong van het spel is van oudere datum. In de vorige eeuw werd het spel al in India al gespeeld onder de naam Poona. Ook zijn er voorbeelden van een soortgelijk spel bij de Inca's en zelfs 2.000 jaar geleden in China en later in Japan. Het jaar 1873 wordt echter aangehouden als begin van de ontwikkeling van de moderne badmintonsport.
De vereniging
Niet alle badmintonverenigingen zijn hetzelfde georganiseerd. Meestal is er eens per week, op een middag of een avond gedurende 2 uur gelegenheid om te badmintonnen. Tijdens deze speeltijd is er natuurlijk volop gelegenheid om vrij te badmintonnen met clubgenoten in diverse combinaties enkel- of dubbelpartijen. Bij de meeste verenigingen kan men ook professionele training krijgen. Een aantal verenigingen heeft een aparte jeugdafdeling met een aparte speeltijd. De technische commissie begeleidt de competitiespelers en organiseert trainingen of een toernooi. De activiteitencommissie zorgt voor leuke evenementen rondom de badmintonsport, zoals bijvoorbeeld een jaarlijkse feestavond. Na het badmintonnen is het altijd gezellig even na te praten in het restauratiegedeelte of aan de bar.
Oprichting Nederlandse Badminton Bond (NBB)
Op 15 november 1931 werd in Noordwijk de Nederlandse Badminton Bond opgericht onder meer door mr. D.U. Stikker (de latere minister van buitenlandse zaken en tevens de Nederlandse vertegenwoordiger in de NATO), mr. Punt, dhr. Den Hoed en anderen. Tot en met 1938 leidde de Nederlandse Badminton Bond een redelijk bestaan, maar van een echte groei was geen sprake. Het ligt voor de hand dat door de oorlogshandelingen en alle daarmee gaande gebeurtenissen de NBB zijn activiteiten noodgedwongen moest staken. In oktober 1951 namen enthousiaste badmintonliefhebbers de organisatie weer krachtig ter hand en daarmee begint een bloeiende periode voor het badminton in Nederland. Omstreeks 1953 brachten speelgoedhandelaren en fabrikanten goedkoop materiaal op de markt. Doordat men zich gemakkelijk voor een paar centen rackets en shuttles kon aanschaffen ging badminton ' de straat op'. De sport werd enorm populair en men zag het in straten en op pleinen, aan het strand en op campingterreinen met groot enthousiasme beoefend worden. De groei die de Nederlandse Badminton Bond sinds dat jaar meemaakte, kent geen vergelijking met andere sporten. De NBB werd de snelst groeiende sportbond van Nederland. Vanaf 1990 is het ledenaantal iets teruggelopen en het totaalaantal bedraagt nu ongeveer 57.000.
Racket keuze
Racket keuze
Je badmintonracket is een belangrijk onderdeel van je materiaal en kies je dan ook niet zomaar. Als je eens zoekt op internet of kijkt op een forum, zal je zien dat er zeer veel discussies over rackets te vinden zijn. Een racket is dan ook persoonlijk en moet je kiezen volgens je eigen speelstijl. In dit artikel vind je een aantal richtlijnen en tips om een racket te kiezen die bij je past en waarvan je veel spelplezier zal hebben.
Enkele tips om te beginnen
Als je van plan bent een racket te kopen, let er dan op dat de racket een ingebouwd T-stuk (T-joint) heeft. Een ingebouwd T-stuk maakt je slagen preciezer, harder en zorgt ervoor dat je racket langer meegaat.
Verder zijn er ook twee soorten vormen van het blad: Ovaal (oval) en Isometrisch / afgerond (isometric). De meeste oude rackets hebben een ovaal racketblad. De personen die hiermee spelen houden van de kracht die geconcentreerd zit in de sweetspot (de plaats van het blad waar je de shuttle het best raakt). Bij isometrische rackets is de sweetspot een stuk groter. Hierdoor hoef je de shuttle minder precies te raken om toch nog een goede slag te hebben. De kracht van isometrische rackets is hierdoor wel iets minder.
Een laatste punt is de lengte van een racket. Rackets met de aanduiding long zijn 10mm langer dan gewone rackets. Het is geen immens verschil, maar met langere rackets heb je een groter bereik en kan je meer swingkracht opwekken.
Conclusie:
- koop een racket met een ingebouwd T-stuk
- beginners kopen best een isometrische racket
- sommige rackets zijn iets langer dan anderen
Gewicht / materiaal
Iets wat onmiddellijk opvalt als je een racket vast neemt, is het gewicht. Een lichte racket is wendbaarder en makkelijker om mee te spelen. Momenteel bestaan er al rackets van 70g! Een lichtere racket heeft echter niet alleen voordelen: als je een te lichte racket koopt, zal je er weinig ‘kracht’ uitkunnen halen (je slagen zullen dan niet hard gaan). Er bestaan verschillende gewichtsklassen:
1U: >95g
2U: 90-94g
3U: 85-89g
4U: 80-84g
Het gewicht van een racket wordt natuurlijk bepaald door het gebruikte materiaal. De lichtere rackets worden doorgaans gemaakt van grafiet (carbon of graphite in het engels) en de zwaardere van aluminium of metaal. Soms worden rackets ook verstevigd met andere materialen, zoals bv. titanium of maken ze gebruik van een speciale structuur. In het algemeen geld dat rackets van grafiet sneller stukgaan en een botsing met een stalen racket zelden overleven.
Conclusie gewicht / materiaal:
- een lichte racket is wendbaarder (beter voor snelle acties zoals in het dubbelspel en voor verdediging)
- met een zwaardere racket kan je harder slaan (goed voor smashes en clears)
- rackets van grafiet breken sneller (bv. wanneer je tegen het racket van je partner staat)
Balans
Een andere factor die de eigenschappen van je racket bepaalt is de balans. Er zijn 3 categorieën:
- zware kop (head heavy): Dit betekent dat er meer gewicht zit in het blad van je racket. Hierdoor zullen je slagen krachtiger zijn, maar je verdediging wordt slechter omdat je racket minder wendbaar is.
- even balans (even balance): Bij dit soort rackets is het gewicht gelijkmatig verdeeld. Ze vormen een soort van gulden middenweg tussen de rackets met een lichte en zware kop.
- lichte kop (head light): Rackets met een lichte kop zijn zeer wendbaar en zijn daardoor erg goed voor verdediging en snelle acties. Om hard te slaan zul je echter veel polskracht nodig hebben.
Conclusie balans:
- zware kop = aanvallend (hardere slagen, slechtere verdediging)
- even balans = een middenweg tussen de andere twee
- lichte kop = verdedigend (snelle acties en goede verdediging)
Flexibiliteit
De flexibiliteit (soepelheid of buigzaamheid) van een racket bepaalt in grote mate de handelbaarheid en de eigenschappen van een racket. Dit wordt doorgaans aangeduid met engelse termen zoals flex, medium flex, stiff, extra stiff…
In het algemeen geld: hoe soepeler de racket, hoe makkelijker het is om ermee te spelen. Omdat de racket meebuigt heb je iets meer tijd om de shuttle terug te slaan. Door het zogenaamde wip-effect gaan je slagen ook makkelijk ver, maar dit gaat wel ten koste van de nauwkeurigheid van je slagen. Soepele rackets zijn ook iets makkelijker om mee te verdedigen.
Stijvere rackets bieden een betere controle, maar het kost meer kracht om harde slagen te produceren. Wanneer je echter veel kracht hebt zal je merken dat je harder kan slaan met een stijve racket.
Conclusie flexibiliteit:
- soepel = makkelijk mee te spelen (ook verre slagen), goede verdediging, minder nauwkeurig
- stijf = goede controle, maar meer kracht vereist (voor harde slagen)
Grip
Er bestaan verschillende gripmaten, maar meestal wordt er in de Benelux maar 1 maat per racket ingevoerd. Je kan de gripmaat makkelijk aanpassen met een dikkere of dunnere grip. Wanneer je met je ringvinger je handpalm nog kan raken, heb je de ideale gripmaat. In het algemeen levert een dunne grip meer controle op, maar je mag ook niet in je racket gaan ‘knijpen’.
Bespanning
De bespanning kan in sterke mate het ‘gevoel’ van een racket bepalen. Hiervoor geldt dezelfde raad als bij de flexibiliteit.
Tot slot vind je hier enkele vragen en de antwoorden daarop:
Wat is een ‘verdedigende’ racket en wat is het voordeel daarvan?
Een verdedigende racket is vaak licht, enigszins soepel en heeft een lichte kop, maar hier bestaan natuurlijk nog uitzonderingen op. Als gevolg hiervan zijn ze wendbaar, makkelijk te hanteren en zijn ze erg geschikt voor bv. drops en slagen aan het net.
Wat is dan een aanvallende racket en het voordeel daarvan?
Een aanvallende racket is doorgaans stijf en heeft een zware kop. Hierdoor zul je harder kunnen smashen en makkelijker clears slaan, maar je verdediging is minder goed.
Ik ben een beginnende speler, wat voor racket koop ik het best?
Je kan het beste een racket met afgeronde kop (isometric) kopen. Verder kies je best een soepele (flex of medium flex) racket. Een lichte racket zal makkelijker zijn om mee te spelen, maar denk eraan dat zwaardere, stalen rackets zogoed als onverwoestbaar zijn.
Welk merk is het beste?
Aangezien iedereen een andere racket goed vind, is er ook niet één merk dat boven al de rest uitsteekt. Enkele bekende merken zijn: Yonex, Carlton, Forza, Karakal, Victor, Wilson, Oliver, SOTX,…
Ik neem aan dat een duurdere racket beter is?
Neen, dit is zeker niet het geval! Vaak is het zo dat de duurste rackets stijf zijn, en als jij soepele rackets verkiest, heb je daar dus niets aan. Verder kan je geld uitsparen door een racket online te kopen (tot wel €50!). Koop best bij een bekende winkel, zo voorkom je dat je namaakspullen koopt.
Spelregels badminton
Spelregels badminton
Beknopte spelregels badminton
Wat heb je nodig?
1. Een racket
Ten eerste heb je natuurlijk een badmintonracket nodig. Laat je adviseren door een trainer, ervaren spelers of een winkelier wat betreft bespanning, gripdikte, prijs en merk. Goede badmintonrackets zijn al te koop vanaf 25 euro tot 100 euro per racket. Op[ de club kunt u professioneel geadviseerd worden en verschillende rackets uitproberen.
2. Sportkleren
Om te kunnen badmintonnen heb je eigenlijk alleen een trainingspak nodig met daaronder een t-shirt en een short. Wanneer je warm gespeeld bent, dan kun je je trainingspak uit doen. Schoenen dienen licht en veerkrachtig te zijn met goede steun en een goed profiel. Laat de in een winkel professioneel adviseren, want verkeerd schoeisel kan tot vervelende blessures leiden.
3. Shuttles
Tenslotte heb je een shuttle nodig. Er zijn nylon shuttles voor beginners en veren shuttles voor gevorderden. Meestal heeft de vereniging shuttles waar je gebruik van kunt maken.
Speelveld enkelspel:
Het speelveld voor badminton ziet er zo uit:
Het veld is 13,40 meter lang en 6,10 meter breed. Het net moet bij de palen 155 cm hoog zijn.
Speelveld dubbelspel:
Spelsoorten
Badminton kent vijf spelsoorten:
- mannenenkelspel (MS)
- vrouwenenkelspel (WS)
- mannendubbelspel (MD)
- vrouwendubbelspel (WD)
- gemengddubbelspel (MXD)
Toss
Voordat een spel begint is er een loting (toss). Wie deze toss wint mag een keuze maken uit de volgende mogelijkheden:
- Eerst serveren of eerst de service ontvangen, of:
- Het spel beginnen aan de ene kant dan wel aan de andere kant.
De tegenpartij kiest uit de overgebleven mogelijkheden. Dus indien bijvoorbeeld de winnaar van de toss er voor kiest om eerst te serveren, dan is de verliezer van de toss de eerste ontvanger en kiest deze dus de kant van het veld waarop hij/zij begint.
Bij de stand 0-0 en alle even punten, wordt geserveerd vanuit het rechter serveervak. Bij alle oneven punten wordt geserveerd vanuit het linker serveervak. Na iedere score vindt de service plaats vanuit het naastliggende serveervak.
Service algemeen
De service is heel belangrijk in badminton.
Een service is goed als:
- Deze onderhands geslagen wordt (zie tekening onder);
- Deze diagonaal in het juiste speelvak wordt gespeeld (zie tekening boven);
- De serveerder niet op of tegen de lijnen staat;
- De serveerder met beide voeten op de grond staat.
Onderhands: wanneer het gehele blad van het racket duidelijk zichtbaar is beneden de gehele hand van de speler en de shuttle beneden het middel geraakt wordt.
Service enkelspel
- Iedere speler heeft één servicebeurt.
- In één servicebeurt kunnen géén of meer punten gescoord worden.
- Als je een fout maakt, gaat de service naar de tegenstander en deze krijgt een punt.
Service dubbelspel
- Ieder team heeft een servicebeurt.
- Bij een even stand wordt vanuit het rechter vak geserveerd. Bij een oneven stand uit het linker.
- In één servicebeurt kunnen géén of meer punten gescoord worden door dezelfde speler.
- Er wordt alleen van serveervak gewisseld als je zelf (of je partner) een punt maakt.
Puntentelling
Er wordt gespeeld op basis van het rally-point systeem (elke punt is ook echt een punt, de oude situatie dat je alleen kan scoren bij eigen service is komen te vervallen). De wedstrijd gaat om 2 gewonnen games tot 21 punten. Er moet worden gewonnen met een verschil van 2 punten tot een maximum van 30. Dus wie als eerste de 30 bereikt heeft de game gewonnen.
Je scoort een punt als:
- Als je de shuttle in het speelveld van de tegenstander op de grond slaat;
- Als de tegenstander de shuttle in het net, onder het net, tegen het plafond of zijmuren of buiten jouw speelveld slaat;
- Als de tegenstander de shuttle slaat voordat deze over het net is;
- Als de tegenstander de shuttle twee maal achter elkaar raakt.
Je krijgt een punt tegen als:
- Als de shuttle binnen je speelveld op de grond valt;
- Als de shuttle tijdens de service, buiten het juiste serveervak van je tegenstander valt;
- Als je in het net slaat;
- Als je de shuttle twee maal achter elkaar raakt.
Een let
Een let betekent dat de rally opnieuw moet worden gespeeld als gevolg van een onvoorziene gebeurtenis (bijvoorbeeld als de shuttle van anderen in jouw veld valt).
Officiële spelregels NBB
De officiële spelregels bevatten alle regels van het badmintonspel! Een brochure met hierin de officiële spelregels is te koop via de badmintonshop, zie www.badminton.nl, neem button 'badmintonshop'. Of kijk op de site bij NBB, reglementen.
Competitie
Competitie
In de volgende onderdelen vindt u alle informatie over de competitie. De Loosdrechtse Badminton Vereniging speelt zowel in de najaarscompetitie als in de voorjaarscompetitie.
Najaarscompetitie
In de najaarscompetitie worden wedstrijden gespeeld voor de regiocompetitie van de Nederlandse Badmintonbond. In deze regiocompetitie kunnen teams promoveren naar een hogere klasse maar ook degraderen naar een lagere klasse. De laagste klasse is de 4e klas. Hier kan niet gedegradeerd worden.
De coördinatie van de najaarscompetitie binnen de Loosdrechtse Badminton Vereniging wordt gedaan door Linda de Haan.
Voorjaarscompetitie
De voorjaarscompetitie is bedoeld voor recreanten. Elk jaar kan opnieuw worden ingeschreven door recreanten die met een aantal andere recreanten wedstrijden willen spelen tegen teams van andere verenigingen. Omdat dit een recreantencompetitie is kan er niet worden gepromoveerd of gedegradeerd.
De coördinatie van de voorjaarscompetitie binnen de Loosdrechtse Badminton Vereniging wordt eveneens gedaan door Linda de Haan.
Training
Training
Binnen de Loosdrechtse badminton Vereniging wordt ook training gegeven. Dat is op de reguliere speelavond (donderdag) van 20:00 uur tot 21:00 uur. Ieder lid kan aan de training deelnemen.
Vooral bij de wedstrijden in de competitie is training een uitstekende aanvulling op de ontwikkeling van het team. Daarom wordt zoveel mogelijk de teams gestimuleerd om met de training mee te doen. De trainingen worden gegeven tot en met de voorjaarscompetitie.
Bij trainingen wordt afhankelijk van de ervaring van de spelers en het team gelet op slagtechniek, looptechniek en speltactiek.